Meglio Racing Etetésről,Hasznos tudnivalók Vas: mikor kell és mikor tilos?

Vas: mikor kell és mikor tilos?

A vas megosztó szerepet tölt be a tréneri életben. Egyesek esküsznek rá, egyesek pedig messziről kerülik. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba és közelebbről megvizsgálni az igazságot.

Egyes vélemények szerint általában egy vörös hús diétát követő agárnak nem szükséges napi vaspótlót adni. Alacsony hemoglobinszinttől és alacsony vörösvérsejtszámtól szenvedő agarak számára 14 napon át az ajánlott adagban kell kiegészíteni az etetést vassal, majd 14 nap szünetet hagyni. Bizonyított tény, hogy a legtöbb vérszegénységben szenvedő számára a vaskészítményeknek van valamilyen jótékony hatása, még akkor is, ha az ok nem kapcsolódik közvetlenül a valódi vashiányhoz.

Más oldalról azt állítják, hogy kutyák vasigénye viszonylag magas, és annak ellenére, hogy a közvélemény szerint a magas vörös hústartalmú étrend ezt kielégíti, a hús még mindig nem tudja biztosítani a megfelelő mennyiséget. A vas ugyanis nagyon rosszul szívódik fel.

A „sportos vérszegénység” kifejezést általában a sportolók magasabb vérszegénységi arányának leírására használják. Mivel magáról a vérről és annak oxigénszállító sejtjeiről beszélünk, így tökéletesen érthető, hogy egy sportoló kutyának még nagyobb szüksége van a megfelelő vérképre, amelyet a vas nagy mértékben támogat.

A vas minimális napi étrendi szükséglete a körülményektől függően jelentősen változhat. Több vasra van szüksége egy növekvő állatnak, illetve egy tüzelő, vagy vemhes szukának is. Ezen túl minden féreghajtás után is célszerű 1-2 napon át vasat alkalmazni. A másik tényező ebben az egyenletben a vas felvétele a bélből, és ez nagyban függ az étrend többi összetevőjétől, például kalcium jelenlétében kevesebb vas szívódik fel.

A túlzott mennyiségű vas az étrendben, amely nem szívódik fel, sötét, majdnem fekete székletet okoz, és sajnos a túlzott vaspótlás mérgező lehet. A túl sok vas az étrendben rövid távon gyomorpanaszokat, laza, sötét székletet és esetenként hányást is okozhat, hosszú távon pedig az elsődleges hatás a májkárosodás. Vérszegény kutyában a túlzott vaspótlás valójában fokozhatja a vérszegénységet, ahelyett, hogy gyógyítaná, így az ajánlott fogyasztási mennyiséget semmiképp se lépjük túl.

Összességében tehát egészséges felnőtt versenyző agárnál a vérkép tudja megmondani az igazságot, hogy szükség van-e rá, vagy sem. Féreghajtás után mindenképp szükséges, egyébként nem feltétlen. Szukák esetében tüzeléskor és vemhesség alatt javasolt, illetve kalciumdús étrend alkalmazása során, de ami nagyon fontos: az ajánlott fogyasztási mennyiséget semmiképp ne lépjük túl.

Vaskészítményeink:

Folyékony vas 250ml – Meglio Racing

Ironcyclen – Meglio Racing

Related Post