Magyar Derby 2022: minden, amit érdemes tudni

Régóta várunk erre a pillanatra. Igazából a legelső edzés óta azt figyeljük, kik és milyen felállásban fognak benevezni. Hogy végül mennyi lesz a létszám, kik kerülhetnek milyen távra, mennyire lesz idén nehéz a továbbjutás, vagy az esetleges döntőbe jutás. Utóbbi kérdésre eláruljuk a választ: nagyon.

Összesen 31 kutya áll starthoz a klasszikus, 480 méteres távon, de 280 méteren is lesz idén 30 versenyző, akik a nekik külön megrendezett Sprint Derbyben versenghetnek. Ez a létszám egyébként rekordnak számít a pálya történetében, de valahol mégiscsak a várakozásoknak megfelelően alakul, hiszen a szezonbeli edzés- és versenyösszetétel már valahol sugallta, hogy idén más lesz a felállás, több izgalom vár ránk.

De kezdjük az elején: mit érdemes tudni az agarak Magyar Derbyjéről?

  • Nincsenek kategóriák: minden agár ugyanazért a célért áll be a startboxba – megnyerni a Derby Döntőt. Noha tudjuk, hogy nem egyenlőek az erőviszonyok, így sokaknak ez inkább csak hiú ábránd marad, nincs ezzel semmi baj, mert nekik is lesznek alacsonyabb kategóriájú döntő-jellegű futamok.
  • Nemcsak a Döntőbe lehet bejutni: a Döntő futamon kívül a második “leggyorsabb” 6 agár a Consolation futamba, míg az ezutáni legjobb 6 az Invitationbe jut, ahol kiemelt díjazás, és egyéb ajándékok várják a győzteseket. Így valójában mégsem “csak” a Döntő megnyerése a cél. A csütörtöki negyeddöntőn tehát az első 3 helyezett automatikusan továbbjut, sprint távon ezentúl a 3 legjobb időt futók is. A 18 bejutott agár ezután 3 elődöntő futamban áll starthoz június 24-én, amelyekből az első kettők a Döntőbe, a 3.-4. helyezettek a Consolationbe, míg az 5.-6.-ak Invitationbe jutnak.
  • Vannak esélyesek, de semmi sem biztos: lesz esélylatolgatós cikkünk természetesen, de fontos kiemelni, hogy ez attól még agárverseny marad, hogy vannak favoritok. Ahogyan tavaly több klasszis agár kimaradt a Döntő futamból, idén is bizonyára lesznek szerencsétlenebb, más oldalról pedig szerencsésebb kimenetelek is. Pont ez az egésznek a szépsége!
  • Kiemelt díjazás: egy átlag futam összedíjazása 70 000 Ft, a Derby végső összecsapásáé azonban ennél jóval magasabb szokott lenni, de a Consolation és Invitation győzteseinél sem babra megy a játék. Emellett további felajánlások is szoktak érkezni az esemény nívóssága kapcsán: idén ilyen például a Meglio Racing felajánlása, hiszen a Döntő győztese 20%-os, a Consolation-Invitation győztesek pedig 10-10%-os kuponokkal lesznek gazdagabbak.
  • Minden agár minden versenynapon fut: noha alapesetben két hetente vannak versenyek az agarak számára, a Derby 3 héten át folyamatosan zajlik, így június 16. után június 24-e az elődöntő estéje, július 1-e pedig már a döntő estéje lesz. Ezt tetőzi, hogy nemcsak a továbbjutóknak lesznek versenyszámok, hanem minden kiesett agár starthoz áll az említett versenynapokon, ők azonban már “csak” kategóriafutamokban.
  • Olyan agarak futnak egymás ellen, akik egyébként nem szoktak: éppen a “kategóriátlanság” miatt előjön egy olyan izgalmas helyzet, amit ugyan sokan hátrányként könyvelnek el, mégis véleményünk szerint elképesztően jó erőpróba. Olyan kutyák kerülnek ilyenkor ugyanis össze (már a negyeddöntő során is), akik egyébként lehet, hogy sosem futnának egymás ellen, így viszont ki lehet próbálni a gyengébbeknek is, hogy hol tart pontosan az agaruk akár egy pályacsúcstartóval szemben (egy fiatalnál ez nagy előrelépést is hozhat).
  • …és végül az egyik legfontosabb, a közönség, a presztízs és a hangulat: persze, a kutyák nem értik, hányan skandálják a nevüket, mégis valahol sokkal jobb úgy átélni egy futamot, ha zeng a lelátó, pattanásig feszülnek az idegszálak és rajongás szele lengi körbe csodás Agárstadionunkat. Az esemény presztízse megköveteli az elegáns öltözetet a trénerektől, a felfokozott hangulatban pedig történelmi győzelmeknek lehetünk szemtanúi. Ezt talán tovább nem is érdemes taglalni, látni kell!

Várunk tehát minden kedves érdeklődőt erre az elképesztő rendezvényre, a belépés és a parkolás minden agár versenynapon ingyenes, a kiskedvenccel érkezőket kérjük, hogy a nézőtér mellett, a kanyarnál helyezkedjenek el a futamok zavartalansága érdekében, de természetesen egy kutyás rendezvényre szabad kutyával érkezni.

A három versenynap tehát:

Június 16. csütörtök, 19:00
Június 24. péntek este
Július 1. péntek este

Az esemény facebook linkje: Kincsem Park Magyar Derby | Facebook

Versenyprogram: Agár Versenyprogram / Greyhound Racecard (kincsempark.hu)

Élő közvetítés és fogadás a verseny teljes ideje alatt: bet.lovi.hu

Továbbá élő közvetítés a Winners Sports & Music Pubban is, Budapest szívében. Így ha nem utaznál ki, de egy jó ital mellett néznéd a futamokat, ezt is megteheted.

Nincs más hátra, mint előre: vigyázz, kész, a héten megkezdődik a 2022-es Magyar Derby!

Fotó: Simkó Szilárd, a 2021-es Derby Döntő befutója

Related Post