Meglio Racing Egészségmegőrzésről,Etetésről,Hasznos tudnivalók Izületvédelem kutyáknak: divat vagy egészség?

Izületvédelem kutyáknak: divat vagy egészség?

Legyen kutyád idős-fiatal, mozgékony-kanapéharcos, biztosan a Te fejedben is megfordult már, hogy pontosan hogyan is tudnád minél hatékonyabban megóvni izületeit az esetleges károsodásoktól, fájdalomtól. Mielőtt azonban fejvesztve szaladnál az állatorvoshoz, vagy reklámszöveg alapján vásárolnál horror összegekért termékeket, hoztunk nektek pár hasznos tényt, ami segíthet eldönteni, pontosan mire is lehet szüksége kedvencednek:

Glükózamin-hidroklorid

A glükózamin-hidroklorid egy aminocukor, de nem vesz részt a glükóz folyamatban. Ez a porcmátrix építőköve, serkenti a porcsejtek növekedését. A glükózamin könnyen beszerezhető, olcsó és biztonságosan beadható cukorbetegeknek is. Figyeljük meg, hogy itt a glükózamin-hidrokloridról beszélünk, nem a glükózamin-szulfátról. Bár a glükózamin-szulfát jobban felszívódik, nem publikáltak olyan tanulmányokat, amelyek kimutatták volna, hogy a glükózamin-szulfát valóban megjelenik az ízületi szövetben, miután szájon át lenyelték, így tolajdonképpen nem segít, ha nem jut el oda, ahova kell. A glükózamin-hidroklorid terápiás szintjének eléréséhez a fenntartható adag kétszeresének megfelelő telítő adagra van szükség négy-hat hétig (ez felel meg egy kúrának). A fenntartható adag 500-1000 mg egy 30 kg súlyú kutya esetében, ami körülbelül 15 mg/kg-nak felel meg.

Működik? Egy randomizált tesztben 35 kutyát vizsgáltak meg, akik igazoltan csípő- vagy könyökízületi gyulladásban szenvedtek. A teszt tárgya az orálisan adott glükózamin-hidroklorid és kondroitin-szulfát hatására irányult. Az eredmény magáért beszél: a glükózamin-kondroitinnal kezelt kutyák a 70.1. nap után statisztikailag szignifikáns javulást mutattak fájdalomszintben és teherbírásban.

Kondroitin-szulfát

Ez a kiegészítő a porcpusztító enzimek gátlásával működik, de nehéz beszerezni és kivonni, ami növeli a költségét. A kondroitin egy nagy változó felszívódású molekula, bár egyes vállalatok alacsony molekulatömegű változatot is gyártanak, amely fokozhatja a felszívódást a gyomor-bél traktusból. A glükózaminhoz hasonló telítő adagot igényel, és az önálló adagolás megegyezik a glükózaminéval.

Működik? Ha glükózaminnal együtt adják, a kondroitin szinergikus hatást fejt ki, és kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást, ha ízületi sérülés előtt adják be kutyáknak. Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy évben 1-2 alkalommal tartunk kedvencünknek egy kúrát, nagy valószínűséggel megelőzhető a baj.

Hialuronsav

A kutya ízületeiben a természetesen előforduló hialuronsavnak két kulcsfontosságú szerepe van:
– Kenést ad az ízületi folyadék viszkozitásának növelésével
– Javítja a porc ütéselnyelő képességét

Az öregedés, a túlzott igénybevétel, és az esetleges traumák csökkentik a hialuron szintet a kutyákban, de az idős kor az új hialuronsav lassabb termelésével is jár. Az izületi táplálékkiegészítők használata a legjobb módja a természetes hialuron szint helyreállításának, így biztosítva az ízületek támogatását az osteoarthritisben szenvedő kutyák számára. Ezalatt a jobb mobilitást, az ízületi fájdalmak csökkenését, valamint a jobb általános egészségi állapotot és életminőséget értjük.

Működik? Egy 2008-ban megjelent tanulmány („A nagy molekulatömegű hialuronán felszívódása, felvétele és kötőszöveti affinitása orális adagolás után patkányokban és kutyákban”) kimutatta, hogy az orális hialuronsav-kiegészítők hatékonyan helyettesítik a sérült hialuront. Az orális kutyakiegészítők három formában állnak rendelkezésre – tablettákban, porokban és folyadékokban, de a folyékony forma a legjobb, mivel a por és a pirulák gyorsabban ürülnek ki.

Omega-3 zsírsavak

Támogatják a szív és az ízületek egészségét, javítják a veséket és erősítik az immunrendszert, de a megfelelő adagolás az egyes állapotok esetén eltérő lehet (például a veseproblékákhoz szükséges adag egyötöde az ízületekhez szükséges adagnak). Ha az omega-3 zsírsavakról van szó, a vadon fogott hidegvízi halakból származó dokozahexaénsav (DHA) és eikozapentaénsav (EPA) a legjobb. A gazdaságban tenyésztett halaknak alacsony az omega-3 és magas az omega-6 szintje.

Működik? Egy tanulmány megállapította, hogy azoknak a kutyának, akik karprofént kaptak az osteoarthritis fájdalma miatt és kiegészítették halolaj omega-3 zsírsavakkal is, kevesebb karprofenre volt szükségük.

A javasolt adag 100 mg/kg EPA és DHA kombinált adagolását javasolja osteoarthritis esetén.

Tájékoztatásul: a lenmag nem biztosít elegendő mennyiségű DHA-t és EPA-t a kutyáknak.

MSM

Noha emberi fogyasztása igen népszerű, a kutyák esetében egyelőre nem publikáltak kutatást.

Az MSM gyulladáscsökkentő tulajdonságait egyéb tudományos kutatások jól dokumentálják. Gátolja a gyulladásos folyamatot beindító NF-kB nevű fehérje képződését, illetve az ugyanezekben a folyamatokban résztvevő citokinek termelődését. Az ízületi degeneráció (osteoarthritis) manapság általános probléma, az MSM azonban enyhítheti az ezzel kapcsolatos fájdalmat és ízületi merevséget, ezáltal javíthatja életminőséget. Fokozhatja az ízületi gyulladás kezelésére használt egyéb általános kiegészítők, például a glükózamin-szulfát, a kondroitin-szulfát és a boswellinsav hatékonyságát.

Összességében tehát nézzük meg a címkét, mielőtt veszünk valamit, mert sok termékre csak ráírva van, hogy tartalmaz ezt-azt, de aztán hamar kiderülhet, hogy olyan mennyiségben kellene adagolni, hogy hamar nagy költségbe futnánk bele.

Segítségül mutatunk pár minőségi terméket a saját polcainkról, amiket bátran használhattok:

A Glükozamin Plus 5000 por állagú készítmény, mely adagonként (2.5g) 400 mg glükozamint, 132 mg MSM-et és 40 mg C-vitamint tartalmaz. Rendszeres etetés esetén napi fél adag nagytestű kutyáknak, kúraszerű alkalmazás esetén napi egy adag alkalmazása ajánlott. A kis doboz 300g, 120 adagot tartalmaz, amely folyamatosan adva 240 napra elegendő. Az ára mindössze 5500 ft, amely nagyobb kiszerelés vásárlása esetén még kedvezőbb.

Az MSM Plus szintén por állígú készítmény, fél adagja naponta nagymértékben hozzájárul az izületek egészségének megőrzéséhez. Hatékony lehet akár a Glükozamin Plus 5000-rel való kombinációja, ár-érték arányban mindkét termék verhetetlen. A 250g-os adag mindössze 4000 Ft, nagyobb kiszerelés esetén ez még kedvezőbb.

A Springer folyékony izületvédőnk napi adagja 30 kg-s kutya esetében 20 ml, amely éppen 1000 mg glükózamin-hidrokloridot tartalmaz, kiegészítve 400 mg kondroitinnal. Emellett megtalálható benne MSM és hialuronsav is, amelyek emberi hatásai régóta ismertek. Egy üveg 500 ml-t tartalmaz, ami megegyezik egy 30 kg-s kutya kúrájával, mindez mindössze 9420 Ft-ért.

A Springer Active izületvédőnk a Springer összetevői mellett nagy mennyiségű kollagénnel egészül ki (adagonként 2800 mg), valamint a felszívódását segítő C-vitaminnal. Egy 30 kg-s kutya napi adagja 15ml. Az 500 ml-es üveg ára 10 990 Ft.

A Smooth izületvédőnk ördögcsáklyával egészül ki (vigyázat, az agárpályán ez doppingnak minősül) a fentiek mellett, amely gyógynövény varázslatos gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása szerte a világon ismert és igazolt. Egy 30 kg-s kutya adagj napi 10 ml. Az 500 ml-es üveg ára 13 990 Ft.

A Halolaj termékünk omega-3 zsírsavakban gazdag, mely A- és D-vitaminnal egészül ki. Adagolása egy 30 kg-s kutya esetében mindössze 10 ml (két teáskanál) naponta, így az 1 literes kiszerelés akár 100 napon át is elegendő lehet. Ára 7500 Ft.

Budapesten ingyenes szállítással!

Fotó: Kevin Norris
Forrás: veterinarians.org, dvm360

Related Post