Meglio Racing Egészségmegőrzésről,Hasznos tudnivalók Hogyan tartsd tisztán kutyád fogait?

Hogyan tartsd tisztán kutyád fogait?

Mivel a legtöbben nem szívesen adnak csontot kutyáiknak, még nyersen sem, így odafigyelés nélkül valószínűleg előbb-utóbb szembe kell néznünk egy kis fogkővel. A sötét foltok megjelenése a fogakon enyhe bűzzel jár együtt. Némelyik kutya hajlamosabb rá, némelyik kevésbé, de kezelés nélkül akár az íny felsértésével és fájdalommal is végződhet a történet. Mit tehetünk ez ellen?

A jó szájhigiénia elérésének leghatékonyabb módja a kutya fogainak és ínyének rendszeres mosása.

Kezdetben fokozatosan kell hozzászoktatni a kutyát az eljáráshoz, aminek egyik módja, ha speciális összetételű kutyafogkrémet teszünk az ujjunkra, és bedörzsöljük a fogukat, ínyüket. A kutyafogkrémek húsos ízűek és nem tartalmaznak fluort, mivel ez mérgező lehet a kutyák számára. Ma már léteznek olyan fogkrémek, amelyek antibakteriális enzimeket tartalmaznak, amelyek segítenek megakadályozni a baktériumok szaporodását.

Ha már az előső lépés rendben van, keressünk puha sörtéjű, hosszú nyelű kefét, és ne próbáljuk meg az első napon megmosni kutya összes fogát. Körkörös mozdulatokkal, finoman dörzsöljük le a lepedéket az íny vonaláról, valamint legyen kéznél egy kis víz, hogy időnként belemártsuk a kefét, és leöblítsük a lepedéket a kutya fogairól.

Időszakos megoldás lehet időnként keményebb csontok alkalmazása is.

Míg a csirkecsontot viszonylag gyorsan elfogyasztják, a velős marhával többnyire nem tudnak rövid úton végezni. A legtöbb szupermarketben kapható termékkel órák hosszat tudnak szórakozni, ami által a fogkövet maguk dörzsölik le fogaikról. A “kellemeset a hasznossal” megoldás azonban időleges, később ugyanúgy kialakul mind az elszineződés, mind a kellemetlen szagú lehellet.

Hasonló eredményt érünk el a kevésbé kellemes fogkőleszedővel, amellyel kézzel tudjuk lepattintani a problémás részeket.

Azonban ez sem egy hosszútávú megoldás, hanem eseti, így a konklúzió a következő: ha “ég a ház”, adjunk csontot, pattogtassuk le a fogkövet. A leghatékonyabb módszer a legtöbb kennel által alkalmazott napi fogmosás, hiszen ez biztosítja a szájhigiénia megfelelő minőségen tartását.

Fotó: whitbywoof Via Flicr

Related Post