Meglio Racing Versenyagarak világa Alex Dragomir: a kutyák boldogsága a legfontosabb!

Alex Dragomir: a kutyák boldogsága a legfontosabb!

Mint a Riverside kennel hatalmas kedvelőit, nagy örömmel töltött el minket, hogy egy ismeretlen ismerős, Alex Dragomir élete olyan fordulatot vett, hogy nemcsak látogatóként, hanem kennelhandként láthatja, sőt, foglalkozhat a bajnokok bajnokaival. Nem tétlenkedtünk túl sokáig, megpróbáltuk felvenni Alexszel a kapcsolatot, aki nagyon kedvesen fogadta megkeresésünket és választ adott néhány kérdésünkre – igyekeztünk nem túllelkesedni, de nem biztos, hogy sikerült.

A Riverside kennelről: napjaink legjobb ír kennele, Graham Holland (de leginkább a Holland család, hisz mindenki egyformán veszi ki a részét a munkából) 2022-ben bezsebelte az Angol Derbyt Romeo Magicoval, valamint toronymagasan a legjobb mutatókkal rendelkezik, hiszen 692 startból 215-ször nyertek a nála trenírozott kutyák, ami 31%-os győzelmi mutató, valamint 304 804 euró lett az össznyeremény, amely közel duplája bármely más tréner teljesítményének.

A kutyákkal rengeteg időt töltenek, gyakorlatilag minden nap hajnaltól nagyjából délután 4-ig tart velük/körülöttük a munka, mindent rendkívül alaposan, körültekintően, hogy mindegyikük kiemelt figyelemben részesülhessen. Jelenleg 4 kennelsornyi kutyáról beszélünk, így ez természetesen több ember összehangolt munkája a sprintelő boronálásától (ami minden edzés előtt-után megtörténik) a takarításon és a kutyák átnézésén túl az etetésig.

De hogyan is telik egy teljes nap? A kora reggeli órákban a kutyák felébrednek, majd kimennek. Ez idő alatt mossák a kennelt, fertőtlenítik, cserélik a papírt az ágyakban (ahol szükséges), a többit pedig csak frissítik (rázzák). Ezt mind a 4 blokkra megteszik, aztán reggeliznek, ahol részletesen megbeszélik a menetrendet. Kedden és/vagy csütörtökön délelőtt Clonmellbe járnak pályaedzésre, ilyenkor vannak azonban, akik a hazaérkezés után (kb. ebéd után) sprintelnek, kinek épp mi a soron következő tréningje. Ezután a kutyákat újra kiengedik, néhányat ellenőriznek, kefélnek, megmossák a fogukat stb. Mindezek után elkezdik az etetést (kb. 2 óra). Miután a kutyákat megetették, még egyszer kimennek a szabadba, mielőtt a délutáni szunyókálást elkezdenék. Este minden lenyugszik, így csak kétszer mennek ki, mielőtt éjszaka elaludnának.

A legnehezebb kérdésünk Alexhez természetesen az volt, hogy ennyi sztár közül ki a kedvence?

“Oh. Nagyon nehéz megmondani, de van némi kötődésem némelyikükhöz. Fudge (Swords Fudge) aki nagyon hasonlít egy otthoni kutyámra, ugyanolyan temperamentumú, de más színű. Sid (Newinn Syd) nagyon szimpatikus, mert nagyon félénk karakter, főleg ismeretlen emberekkel. Az első itt töltött napjaim rémálom volt számára, mert egész nap látott, és nagyon stresszes volt, nem akart kimenni vagy bejönni, még enni sem volt hajlandó miattam. Aztán könnyen összebarátkoztunk, és most nagyon boldog, amikor lát (persze ez kölcsönös). Gilly (Swords Rex) egy igazán különleges kutya, olyan akivel ritkán találkozol. Nagyon erős karaktere van, komoly, de ugyanakkor szerető is, nagyon agresszív más kutyákkal (ő az egyetlen kutya, aki egyedül lakik a kennelben, és amikor sprintelünk, be kell tennünk az autóba, vagy ha rá kerül a sor, akkor a karunkban kell hoznunk), ő az egyetlen akinek vannak játékai a kennelében. Fantasztikus kisugárzása van, egyszerűen energiát és erőt ad, inspirál, amikor körülötte vagy. Badger (Romeo Magico) szintén erős temperamentumú kutya, mindig nagyon komoly és határozott. Eimers (Bockos Crystal), aki egy gyönyörű szuka, lenyűgöző testtel és izmokkal, mindig energiát sugároz. És még sorolhatnám, mert rengeteg jó kutya van itt, és mindegyikük más… de mindet egyformán szeretem!”

A Holland családban is természetesen mindenkinek megvan a saját kedvence, egyedül Badger talán az, aki kiemelkedik, hisz ő hozta el az első Angol Derby győzelmüket.

Az etetést nem variálják túl ilyen-olyan kiegészítőkkel, alapvetően igyekeznek úgy etetni, hogy megfelelően megkapják a kutyák a szükséges tápanyagokat.

A versenynapokon semmi különös változás nincsen a napirandben, összesen csak annyi, hogy a nagyobb kifutókba nem mennek ki aznap az agarak.

Természetesen muszáj volt megkérdeznünk azt is, hogy mi lehet ennek a mérhetetlen sikersorozatnak a titka?

“A titok…?! Tapasztalat az évek során, professzionalizmus és alaposság. Nagy figyelmet fordítanak az összes kutyára, amikor kint vannak, amikor esznek, amikor futnak, még akkor is, ha alszanak.”

Ha valaki tehát azt állítaná, hogy titkokat tud az agárversenyzésről, hát, sajnálattal kell közölnünk, hogy olyan nagy titkok nem övezik ezt a sportot. Reggeltől estig tartó munka, figyelem, törődés, és a legfontosabb, amit Alex üzenetéből tanulhatunk, hogy a kutyákat boldoggá kell tenni, hisz ekkor tudják azt a maximumot nyújtani, ami bennük lakozik.

Köszönjük Alexnek, hogy megosztotta velünk azt a csodát, amit nap, mint nap átél, gratulálunk a kitartó munkájához és büszkék vagyunk rá, hogy ilyen helyen helytáll, ennyi bajnok közt töltheti mindennapjait, és tanulhatja meg, hogyan lehet a legmagasabb szinten eredményesen versenyezni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Post