Meglio Racing Etetésről,Hasznos tudnivalók Agár kisokos – etetés és mozgatás

Agár kisokos – etetés és mozgatás

AZ VAGY, AMIT MEGESZEL

Az izomzat sűrű és nehéz és ha a kutya nem végez kemény edzést, természetesen elveszíti az izmok egy részét. Ha túl gyorsan próbálsz meg öt fontot hozzáadni a kutya súlyához, akkor valójában tíz kiló zsírt teszel rá, mivel ez helyettesíti az izomtömeget – ez egészségtelen a kutyának. A túlsúly és a zsír szükségtelenül megterheli a szívüket (lerövidíti a várható élettartamot) és a sántaság számos formáját is eredményezi.

A jó minőségű táp megfelelő alap az étrendnek. A jó minőség nem feltétlenül jelent drágát, és a drága sem feltétlenül jó minőséget. Keress olyat, amelynek első összetevője a hús, és nem tartalmaz szóját, emellett figyelj arra is, hogy lehetőleg ne kizárólag “gabonaszármazék, hússzármazék” szerepeljen az összetevők között. A ​​​​színezékeket, cukrokat vagy egyéb adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket szintén érdemes kerülni.

Különböző zöldségek hozzáadásával érdekesebbé és ízletesebbé válik kutyád étrendje, tápanyagokat tudsz hozzáadni anélkül, hogy sok kalóriát vinne be. Az alacsony zsírtartalmú joghurt (natúr) és a túró kis mennyiségben kiváló kiegészítés (az ír trénerek többsége tejport ad – a szerk.), előnyük, hogy segítenek csökkenteni a felesleges gázképződést. Az agaraknak általában kevesebb gyomorpanaszuk van, ha nem egyszer etetik őket, hanem naponta kétszer.

A tápot mindig alaposan be kell áztatni etetés előtt, ez segít megelőzni a fulladást, amikor a kutya eszik, és segít megelőzni a puffadást, miután a száraztáp felszívja a gyomornedvet és kitágul. Ezen kívül a halálos bélcsavarodás elkerülése érdekében soha ne hagyd kutyádat futni vagy túl keményen játszani közvetlenül evés után. Ha az agár hajlamos nagyon gyorsan megenni a táplálékát, akkor érdemes lehet egy ütőlabdát vagy más hasonló méretű gumilabdát az edényébe helyezni, vagy fordítani egy másik kis edényt a nagyobb etetőedénybe, mivel ez lelassítja a kutyát evés közben és megakadályozza, hogy a levegőt nyelje az étel helyett.

A túl sok extra nasi olyan, mintha a kutyádnak extra étkezést adnál anélkül, hogy észrevennéd. Ellenben jó tudni, hogy minden nap néhány ropogós kutyasüti vagy nyers sárgarépa, különösen közvetlenül a puha étel elfogyasztása után, nagyon jót tesz a fogaknak, és kellemes csemege a kutyának.

AZ AGÁR ETETÉSE

Etetési útmutató:

 • Erős testmozgás – Étkezés előtt 2 órával és étkezés után 2 órával a kutya ne végezzen megerőltető edzést. A megerőltető gyakorlat puffadást okozhat.
 • Etetési egyensúly – Napi 2 étkezés egyenletes mennyiségben (például 2-3 csésze reggel és 2-3 csésze délután)
 • Táplálkozási útmutató – Az etetett mennyiség attól függ, hogy a kutya mennyit mozog, kevesebb mozgás = kevesebb táplálék, több = több.
 • Hízás – Ha kutyádnak híznia kell, etetésenként kis mennyiséggel (1-2 marék) növeld a táplálék mennyiségét és figyeld 2-3 hétig. A kívánt súlygyarapodásnak ez idő alatt meg kell történnie.
 • Fogyás – Ha a kutyának fogynia kell, etetésenként kis mennyiséggel (1-2 marék) csökkentsd a táplálék mennyiségét és figyeld 2-3 hétig, amíg a kutya el nem éri a kívánt súlyt. Ne feledd: Ne változtasd meg az étel típusát, csak a mennyiségét. Ezt az 1-2 marék ételt helyettesítheted egy kis főtt zöldbabbal, amely mennyiséget ad hozzá az adaghoz és úgy érezheti a kutya, mintha teljes értékű ételt evett volna anélkül, hogy extra zsírt vagy kalóriát adtunk volna neki.
 • Csemegék – Korlátozza a napi kutyacsemegék számát. Ha nagy kekszet használsz, törd félbe, a kutyák szeretnek finomságokat kapni. Nem érdekli őket, mekkora a finomság.
 • Multivitaminok – Hogy hosszútávon elkerüljük az egészségügyi problémákat, érdemes választani valamilyen kiegészítőt a kutya számára, amely biztosítja azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyekre szervezetének szükslge van. A versenyzés intenzitásától függően válasszunk számára regenerációs termékeket is.
 • Víz – Friss, tiszta víznek mindig rendelkezésre kell állnia a kutya számára.
 • Geg – Ha az agár öklendezi a száraztápot, adjon hozzá egy kevés meleg vizet. Ezenkívül finoman masszírozza a torkát és nyugtassa meg. A legjobb ilyenkor, ha lassan leszoktatod a kutyát a nedves táplálékról.
 • Nyakfeszülés – A kutya nyakának megerőltetésének elkerülése érdekében megemelheted a tálját.


Egy jó hüvelykujjszabály, hogy az agárnak nagyjából 5 kg-ot kell híznia a versenysúlyához képest a normál testalkat eléréséhez, de ez kutyánként eltérő lehet a testtípustól és az izomsűrűségtől függően és csak iránymutatás, az összkép a döntő tényező. Mindig látni kell a gerinc hegyét és egy kis bordát egy agáron. Ezen kívül a bordák és a farok között lennie kell egy olyan területnek, amely bemélyed. Az agár soha ne nézzen ki úgy, mint egy kolbász! 🙂

A túlsúly egészségügyi problémákhoz vezethet, a csontszerkezetük nem támogatja az extra kilókat, ráadásul annál lustábbak, minél kövérebbek és az izületeik is erős kopásnak indulhatnak.

MOZGÁS

Az agaraknak nem kell állandóan futniuk. Amíg elég fittek a futáshoz, természetesen jó, ha megtehetik ezt biztonságos felületen, de mindig legyünk körültekintőek és ne feledjük el a bemelegítés és a lemozgatás fontosságát sem. Sok agár él boldogan lakásokban, napi többszöri sétával és alkalmanként egy biztonságosan elkerített területen való játékkal.

Az agarakat rövid gyorsulásokra és rövid futásokra tenyésztik. Ha elég nagy helyen biztosítasz számukra néhány sprinthez, boldogok lesznek és a nap hátralevő részét alvással töltik.

KÜZDELEM A SZÉKLETTEL

Az agarak különösen hajlamosak a hasmenésre, ha megtörténik a baj, az alábbiakat érdemes követni:

 • 12 órán át ne egyen és korlátozd a vízfogyasztását is.
 • Adj neki Immodiumot vagy normál erősségű Pepto Bismolt gyermekadagban egyszer.
 • Főzz neki fehér rizst.
 • Miután kihűlt, adj 1 csésze rizst és a kutya szokásos táplálékának 1/2 adagját minden etetés alkalmával (naponta kétszer). A keveréket szobahőmérsékleten kell felszolgálni. Az étel mennyisége növelhető, ha a hasmenés megszűnik.

Ezentúl érdemes probiotikumot is alkalmazni a biztos hatás érdekében. Ha a hasmenés vírusos (véres a széklet) érdemes mielőbb állatovroshoz fordulni.

Forrás: Diet & Exercise – Helping Families Adopt Greyhounds in Eastern Michigan (gemgreyhounds.org)

Related Post