Meglio Racing Etetésről,Hasznos tudnivalók A versenyagarak etetésének alapjai – kiegészítők

A versenyagarak etetésének alapjai – kiegészítők

Ha tovább olvassuk a Greyhound Racing NSW kiadását, nemcsak a fehérje-szénhidrát-zsír kérdéskört tisztázzák, de leírják néhány étrendkiegészítő hatását és ajánlott alkalmazását is. A tanulmány eredményeit nemcsak azért érdemes figyelembe venni, mert konkrétan az agarak és az emberek teljesítményén vizsgálódtak, hanem mert friss, 2016-os adatokkal és információval dolgoztak. Nézzük, mit írnak!

Étrendkiegészítők

A „kiegészítők” kifejezés ebben a tájékoztatóban minden olyan dologra vonatkozik, amelyet a kulcsfontosságú makrotápanyagokon (zsírok, szénhidrátok és fehérjék) túlmenően hozzáadnak az étrendhez. A kiegészítőket sokan használják, hogy további vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítsanak és dúsítsák az étrendet. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mivel és mennyivel egészítjük ki az étrendet és megkérdőjelezzük, hogy valóban szükséges-e az egyes táplálékok kiegészítése. Az emberi kutatásokon szerzett bizonyítékok arra utalnak, hogy a táplálék-kiegészítők előnyeit gyakran eltúlozzák. A több kiegészítőt használó trénereknek tehát világosan meg kell érteniük, hogy mit és miért adnak.

Az alábbiakban röviden áttekintjük a leggyakrabban kiegészítőként használt összetevőket és a használatukat alátámasztó bizonyítékokat.

Kalcium

Remek bizonyítékok találhatóak arra, hogy az étrendet igen előnyös kalciummal kiegészíteni. A hús önmagában kalciumhiányos. A kereskedelmi takarmányok tartalmaznak kalciumot, hogy megfeleljenek az előírásoknak, de ha az étrend egy része vagy egésze házi készítésű (kukoricapehely, t.k. kenyér, stb.), akkor különösen nagy a kalciumhiány kockázata. Ugyanígy az otthon készített étrendek esetén fennáll annak is a veszélye, hogy alacsony a kalcium felszívódásához szükséges D-vitamin. Arra nincs szilárd bizonyíték, hogy az agaraknak nagyobb kalciumigényük lenne, mint más kutyáknak, de mivel úgy tűnik, hogy kevés bizonyíték van a túlzott kalciumpótlásból és a kalciumhiányos étrend magas arányából eredő károkra, helyénvalónak tűnik a kalcium pótlása, ha nem kiegyensúlyozott kereskedelmi étrenddel (táp) etetünk. Meg kell jegyezni, hogy a fiatalabb állatoknak szignifikánsan nagyobb a kalciumszükségletük, mint a felnőtteknek, azonban van néhány gyenge bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a fiatalabb kutyák túlzottan magas kalciumpótlása káros lehet az ízületek fejlődésére, mivel a csontok idő előtti megkeményedését okozhatja. Ha kalciumpótlásra kerül sor, azt mindig foszforral kell végezni, 1:1 körüli arányban.

Vas

A vasat gyakran használják a vérszegénység vagy az alacsony vörösvérsejt-koncentráció kezelésére agaraknál. Sok bizonyíték áll rendelkezésre az emberi kutatások kapcsán, hogy a legtöbb vérszegénységben a vas-kiegészítőnek van valamilyen jótékony szerepe, még akkor is, ha az ok nem kapcsolódik közvetlenül a valódi vashiányhoz. A „sportos vérszegénység” kifejezést általában a sportolók körében tapasztalható magasabb vérszegénység leírására használják, melynek oka máig tisztázatlan (egyes források szerint ez lehet a test normális alkalmazkodása a megerőltetéshez). Nagyon kevés jó kutatás létezik a kutyák vérszegénységének okáról, de kiváló bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy ha vashiány vagy túlzott vérsejtvesztés áll fenn, akkor a vaspótlás előnyös lehet. A kutyák vasszükséglete viszonylag magas, és a közvélekedés ellenére a magas vöröshústartalmú étrendek még mindig nem felelnek meg ennek a biztosítására, ugyanis a vas nagyon rosszul szívódik fel minden húsból. „Hem vas” formájában (pl. a vérben lévő vas) szívódik fel a legkönnyebben, de ez a felszívódás még így is 15% alatti. A szervetlen vas egyéb formái változóan szívódnak fel: vas-szulfát, aszkorbát vagy kelátozott vas ajánlott. Soha nem szabad vas-oxidot vagy karbonátot használni, mert egyáltalán nem szívódnak fel, és irritálhatják a gyomor-bélrendszert. Általában körülbelül 3,6 mg vasra van szükség 100 g takarmányonként egészséges kutyáknak, nagyobb adagokra pedig alacsony vörösvértestszámú kutyáknak. Fontos tudni, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő kutyaeledelekben megfelelő mennyiségű vas van jelen, így ehhez mérten gondolkodjunk a témáról.

Magnézium

Sok anekdotikus bizonyíték van arra, hogy a magnézium hasznos görcsök esetén és kiváló bizonyítékok vannak arra, hogy a magnéziumhiány görcsöket okoz. Az a kérdés, hogy a magnéziumhiány okozza-e a görcsöket az agaraknál, továbbra is megválaszolatlan és azoknál a kutyáknál, akik rendszeresen görcsölnek, általában nem a magnézium a hibás. Ennek ellenére a magnézium viszonylag biztonságos táplálékkiegészítő és az ajánlott beviteli mennyiségek (0,07 mg/100 g takarmány) kiegészítése úgy tűnik, hogy nem jár semmilyen ártalmatlansággal (bár az, hogy valóban jelent-e különbséget, továbbra sem bizonyított).

B12-vitamin

A B12-hiányról általában a kutyák vérszegénységének okaként számolnak be, ám lehetséges, hogy a B12 szerepét túlbecsülik. A nemzeti kutatási tanács által meghatározott B12-vitamin szükségletet a legtöbb vörös húst tartalmazó étrendnek teljesítenie kell. Általában elmondható, hogy az agaraknak nagyobb a B12-vitamin-szükségletük. Kimutatták, hogy a B12-vitamin többlet serkentheti a vörösvértestek termelését és logikusnak tűnik, hogy ez a hatás az enyhe vérszegénységben szenvedőknél is jótékony lehet. A B12-vitamin nagyon biztonságos, ezért alacsony a túladagolási kockázata. Hiánya tipikus vérszegénységet okoz, amelyet „macrocytás és megaloblasztos anémiának” neveznek. Ha ezt a vérszegénységet azonosítják és a B12 nem gyógyítja, akkor más okokat is figyelembe kell venni, beleértve a folátot (B9-vitamin) vagy a hibás vitaminfelszívódást. A B12-vitamin rendkívül összetett felszívódási metódussal rendelkezik, a megfelelő étrendi bevitel ellenére felszívódási hibák léphetnek fel, ezért gyakori az injekciós alkalmazása. Azt is meg kell jegyezni, hogy a máj jelentős kapacitással rendelkezik a B12-vitamin tárolására, így három héttel az egyszeri B12 adag beadása után a máj elérheti a maximális szintet – és mivel vízben oldódó vitaminról beszélünk, a többi kiürül. Egyes trénerek arról számolnak be, hogy a verseny napján szükséges a B12 injekció használata, de úgy véljük, hogy erre nincs megbízható bizonyíték.

Forrás:

Related Post