Meglio Racing Hasznos tudnivalók,Tréningről 3 ok, ami a gyengülő teljesítmény hátterében állhat

3 ok, ami a gyengülő teljesítmény hátterében állhat

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor jó futást várunk agarunktól, cserébe versenyről versenyre, edzésről edzésre nem látjuk rajta a várt fejlődést, az elért eredmények elmaradnak várakozásainktól. Összegyűjtöttünk nektek pár okot, amik a hanyatló időeredmények hátterében állhatnak:

1. Túledzettség

Az egyik leggyakoribb indok, amely nemcsak a rosszabb időeredményekben nyilvánul meg, de előbb-utóbb sérülésekhez is vezet, az a túledzettség. Vegyük figyelembe, hogy az agár sprinter (főleg az angol agár). Nincs szüksége túl sok edzésmunkára ahhoz, hogy a maximumot tudja nyújtani. Kutyája válogatja természetesen az ideális munkamennyiséget, de jobb inkább alulbecsülni, mint túl, mert ha úgy látjuk, hogy még többre van szüksége, hozzáadni tudunk, de a csökkentés sokszor már késő bánat és kezelhetjük az emiatt szerzett sérülést heteken át. Ne feledjük, van, hogy a kevesebb több.

2. Súly

Kényes kérdés, de annál fontosabb, hogy mekkora a kutyánk ideális versenysúlya. Mondanom sem kell, hogy mekkora kárt tud okozni az egyébként is sérülékeny lábaiknak a túlsúllyal való versenyzés, de természetesen az sem megoldás, ha a túlfogyasztás miatt nincs energiája olyat futni, amilyet tudna. Ennél azonban gyakoribb jelenség, hogy pár dkg is sokat számíthat a maximális forma futásához, így igencsak érdemes monitorozni, hogy milyen súllyal mit tud nyújtani a kutya.

3. Etetési program

Az alap tápanyagbevitel mellett bizonyos vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani kutyáink teljesítményét. Ehhez kell összeállítani egy kiegyensúlyozott etetési programot, amely megfelelő arányban tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és zsírt, valamint az alaptáp összetételéhez mérten további étrendkiegészítőket. Szintén személyre szabott, hogy melyiküknek mire milyen arányban van szüksége, de érdemes ezt is számításba venni, hogy ezen a ponton is csúszhat hiba a gépezetbe. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább kérjük ki szakember véleményét.

Igyekezzünk tehát minél hatékonyabban kihasználni azt a rövid időt, amelyet 1-1 kutya versenykarrierje felölel és minél több győzelemhez jutni. Ne féljünk kérdezni, hiszen kérdés nélkül biztosan nem kapunk választ, viszont ha kérdezünk, még annak is megvan az esélye, hogy megkapjuk a hiányzó láncszemet, amit keresünk, így pedig még több győzelemhez juthatunk.

Fotó: David Davies/PA Wire

Related Post