Meglio Racing Hasznos tudnivalók,Tréningről,Versenyagarak világa 3 dolog, ami meghatározza a tréningedet

3 dolog, ami meghatározza a tréningedet

Ned Bryant több, mint 50 évet agártrénerkedett. Azaz több, mint fél évszázadot. Ausztráliában lényegében nincs olyan kiemelt verseny, amit ne zsebelt volna be. A “Silver Fox” (ezüst róka) becenevet viselő trénerről elnevezett díjat még ma is átadják minden évben a 35 év alatti kiemelkedő teljesítményt (trénerkedésben, tenyésztésben) nyújtóknak. Az ő filozófiája 3 téma köré épült:

1. Elhivatottság

Talán nem szorul különösebb magyarázatra, hogy az agárténerkedés egy hétvége és ünnepnap mentes tevékenység. Kutyáink minden nap ugyanúgy igénylik a felépített edzésmunka követését, az etetést, az ápolást és legfőképpen a szeretetet. Eshet az eső, fújhat a szél, trénerként mégis útrakelünk a napi sétára, mégis kivisszük őket a sprintedzésre, mégis elindulunk azon a versenyen. Mert enélkül nincs következetesség.

2. Pontosság

A kutyák a szokások rabjai. Szeretik, ha életük egy megbízható körforgásban telik, az egész szervezetük rá tud erre hangolódni, így itt egy nagyon fontos tipp következik: törekedjünk rá, hogy mindig ugyanabban az időben végezzünk velük bizonyos tevékenységeket. Igyekezzünk ugyanakkor etetni, sétálni minden nap, ugyanazokon a napokon kérjünk tőlük komolyabb munkát. Sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek, ha rutinszerűvé tesszük az életüket, és kiszámíthatóvá válik számukra, hogy mikor várunk tőlük maximális teljesítményt.

3. Megfigyelés

Talán a legfontosabb a folyamat során, hogy nem elég egy “kőbe vésett” edzéstervet követni, leginkább a kutya döntse el, hogy mikor milyen rövid- és hosszútávú céljaink legyenek vele. Figyeljük a mindennapokban a hangulatukat, a mozgásukat, versenyen a teljesítményüket, ugyanis könnyen eshetünk akár az alul- akár a túledzettség hibájába, de egy-egy sérülés detektálása szintén kiemelt fontosságot képvisel, a súlyukról nem is beszélve. A jó megfigyelési képesség kialakulása évek, de sokszor akár évtizedek eredménye, ne siettessük, de dolgozzunk azon, hogy minél jobban rá tudjunk hangolódni kutyáinkra.

A teljes interjú Neddel a következő linken elérhető: Training Stayers with Ned Bryant

Fotó: greyhoundcare

Related Post